Annons

Annons


Floyd – en cockerpoo

 

12 veckor i går. FLOYD Bertil Helge Stora skuggan Nääs Schultz.

Jag får många frågor om Floyd, både här på bloggen och på instagram ( @tittischultz ), om Floyd själv och om rasen, Cockerpoo. Jag tänkte att jag försöker svara på några av de frågor som flera ställt och vill du veta mer är det bara att fråga på! Det är roligt att många är nyfikna på Floyd och rasen.

Annons

Vad är han för blandning? – Floyd är en blandning mellan två cockerpoos, både hans mamma och pappa är alltså cockerpoos. Hans mamma är svart och hans pappa är vit! Flera av Floyds syskon var helt svarta medan Floyd och en bror blev ”beiga”.

Vad är cockerpoo för ras? – Vissa anser att det inte är en riktig ras, svenska kennelklubben har inte godkänt rasen t ex. cockerpoo är ändå en av de mest populära ”raserna” just nu. Väntetiden på en valp kan vara upp till två år. Cockerpoon är från början en blandning mellan en cockerspaniel och pudel. Det kan numera vara olika mycket pudel och olika mycket cockerspaniel. Så vitt jag vet är det vanligaste att både mamman och pappan är cockerpoos.

Hur hittar jag en uppfödare? – Bland annat genom föreningen Cockerpoo Sverige. Var noga med att kolla upp din uppfödare. Det finns de som sett möjligheter till att tjäna en hacka på att föda upp flera kullar snabbt och inte riktig brytt sig om att tänka på hur viktigt det är att inte allt för många valpar är allt för nära släkt med varandra. Det är också en dålig förståelse och respekt för de tikar man avlar på, det är inte meningen att en tik ska föda kull på kull på kull med kortast möjliga uppehåll. Uselt är vad det är! Vidrigt till och med. Var noga med att få en stamtavla, fråga uppfödaren om släktskap och betala inga vansinniga priser. Då är det bättre att vänta på en uppfödare som du vet är seriös eller överväga en annan hund om du känner att längtan efter en valpnär för svår. Fråga om din valps föräldrars hälsa och be om en stamtavla. Valpen ska vara besiktigad, vaccinerad och chippad. Du måste registrera din valp hos Jordbruksverket.

Tupplur med husse i soffan. Bästa som finns. Annars sover jag gärna under mattes och husses säng.

Vilken är cockerpoons bakgrund? – Rasen har funnits sedan 1950/60-talet, den kommer från USA och var från början en blandning mellan cockerspaniel och pudel. I USA kallas den cockapoo. Det finns engelsk cockerpoo (engelsk cockerspaniel), amerikansk cockerpoo (amerikansk cockerspaniel) och mix cockerpoo. I den sistnämnda ingår Cavalier.

Hur är cockerpoon som hund? – Den kräver en hel del! Det är en smart hund, envis och den behöver tydlig och konsekvent uppfostran och styrning. Man ska inte låta sig luras av att den är så gullig!! Utan regler och tydlighet blir den odräglig. Men som sagt, det är en smart hund, den gillar att lära, den är social och lojal. Många säger att den är allergivänlig men det är väldigt individuellt, inget att lita på alltså. Pälsen kan vara lockig, rak eller vågig. Den raka pälsen fäller lite men de andra fäller nästan inget alls. Pälsen är jättemjuk eller lite sträv. Cockerpoon måste trimmas, med maskin och/eller med sax. Trimmningen kan man göra själv eller lämna till salong. Men att klippa klor, plocka öron och frisera/klippa nos och runt ögon måste man göra kontinuerligt själv, det är viktigt att man håller efter sånt. Och så ska det duschas i bland. Och borstas ofta.

Varifrån kommer Floyd? – Hans uppfödare bor i Norrtälje. De har haft två kullar och nu ska de inte ha flera valpar inom överskådlig tid. Floyds mamma ska inte bli mamma fler gånger. Många har sagt att de vill komma i kontakt med ”vår” uppfödare. Men det är alltså ingen idé. Hör jag något annat därifrån så lovar jag att berätta.

Ska ni kastrera Floyd? – Vi har inte bestämt oss. Men vi ska läsa på om det noga. Vi har inte tänkt använda honom till avel och testikelcancer är en av de vanligaste cancerformer som drabbar hanhundar. Jag har haft tikar förr, de har karterats (båda hade cellförändringar) och de mådde inte sämre av det. Snarare tvärtom. På hanhundar så kan deras humör påverkas så att de blir lugnare. Vi fortsätter att fundera och samla information. Ska man kastrera så ska det göras innan hunden är nio månader. Floyd blev 12 veckor i går. Vi funderar vidare.

Hur kommer det sig att ni fick Floyd så plötsligt? – Jag det var lite plötsligt men vi har velat ha hund ett bra tag nu. Vi har tittat mycket på cockerpoos men väntetiden är som sagt lång. Jag hade kontakt med Floyds uppfödare och när de skulle ha valpar var jag sent ute, alla valpar var tingade men de lovade återkomma om det blev något återbud. Och det blev det. Någon hämtade Floyd men olika saker i livet gjorde att den personen plötsligt inte kunde behålla honom. Vilken lycka för oss!! Han är ljuvlig, rolig, lekfull, smart, snabb och skitjobbig! Precis som en valp ska vara.

Hur länge lever Floyd? – Länge hoppas vi. Om allt går som vi vill och han är pigg och glad och frisk så kan han bli någonstans 12 till 14 år. Ungefär.

Inte kan väl någon som ser så här gullig ut vara besvärlig? JO!!! Han kan driva oss till vansinne. Han lyssnar inte, biter med sina vassa valptänder, han vill inte ha sin mat och han funderade på att tugga i sig mattes sko. Bara för att nämna något…

Är det jobbigt att ha en valp? – JA!! Det är sjukt jobbigt. Det tar tid innan de blir rumsrena, de ska fostras, man måste vara konsekvent och uppmärksam. Det är lite som att ha ett spädbarn. De behöver tillsyn hela tiden. Floyd äter fyra gånger om dagen t ex. Floyd sover helt ok på natten men det gör inte alla valpar, det kan vara riktigt stökiga nätter. Nu har vi semester men att skaffa valp och behöva gå och jobba vet jag inte hur folk gör. Valpen kan inte vara ensam! Det är viktigt att man knyter an till varandra också, valp och människa, och det kräver tid så man ska vara beredd på att åtminstone en person i hundens familj ska kunna ta semester ett tag när valpen kommer. Att lämna en valp ensam är något man sakta övar på och helst ska valpen ha hunnit bli närmare ett år innan man lämnar den långa stunder. Och man lämnar aldrig en hund ensam längre än fyra timmar. Aldrig under hundens livstid.

Behöver ni hundvakt? – Ha ha! Vi får den här frågan ofta. Vi tror att det är för att Floyd är så gullig. Vi kommer definitivt att behöva hundvakt. Vi börjar med att leta i vår närmaste krets. Kniper det ropar jag på hjälp här eller på instagram! Vi är glada att många vill vara kompis med Floyd.

Ska Floyd gå på dagis? – Det kanske han ska. Min förra hund gjorde det och det var toppen. Det dagiset verkar inte finnas kvar i samma form så blir det aktuellt med dagis måste vi hitta ett annat.  Om det blir dagis eller inte beror också lite på om Floyd verkar passa för det. Annars kommer vi att leta en dagmatte som han kan vara hos tre till fem dagar i veckan har vi tänkt. Våra arbetsdagar ser lite olika ut så för oss vore det bra att hitta någon som kan vara flexibel.  Efter sommaren och fram till årsskiftet ser det ut som att en dotter till en god vän vara med Floyd. Hon är världens finaste tjej så det blir kul och mysigt för Floyd

Vad är det bästa med Floyd? – Han är rolig, smart, nyfiken, har gott självförtroende, han vill lära sig saker och kan redan sitt och ligg! Han är också helt fantastisk när han kommer och vill upp i knät på oss och där rullar han i hop sig och myser. Han visar verkligen att han tyr sig till oss och behöver oss. Och han har världens mjukaste päls och vackra ögon. Vi gillar att det är mycket bus i honom också.

 

Det var svar på sånt som många undrat, har jag missat något eller om du kommer på något du undrar efter att ha läst det här, då är det bara att langa i väg fler frågor till mig så klart! 

 

I morgon tar vi sista vaccinsprutan, sedan är han preppad och klar. Efter det fortsätter vaccinerandet en gång om året.

Nu ska jag gå ut och öva på ”stanna” och ”kom” med Floyd… Hittills kan han, som sagt, ”sitt” och ”ligg” riktigt bra. Min förra hund Alice kunde ”vem vill ha drinkar”, då räckte hon upp tassen. Men Floyd är så liten ännu.  😉

Kram, Titti

 

 

 


Kommentera


Annons


Annons


SENASTE NYTT FRÅN FEMINALaddar